KAM TO JEDOU

27.10.2021 08:00

Kam to jedou nebo co se děje, nejčastější otázky, které vás napadnou, když vidíte kolem projet hasičské auto nebo jen uslyšíte houkání. My jako hasiči si klademe podobné otázky, když nám vyhlásí poplach, jen máme tu výhodu, že máme k dispozici příkaz k výjezdu, na kterém jsou uvedeny dostupné informace o události zjištěné Krajským operačním a informačním střediskem tzv. KOPIS, které nás k události vysílá.

Velkou pomocí je i to, že na zásahových autech máme tablety, kde je trasa a doplňující informace a také to, že si můžeme informace pomocí radiostanice upřesnit a ověřit a hlavně se spojit s dalšími jednotkami.
Někdy je to velká pomoc a umožní efektivní a včasný zásah jako právě při událostech, ke kterým jsme byli vysláni v měsíci říjnu roku letošního roku. V úterý 5. října v 19:58h jsme byli vysláni k likvidaci nebezpečného hmyzu na Mlýnské nábřeží. Samotný zásah nebyl tak komplikovaný jako cesta tam a zpátky, protože objekt se nacházel až za druhým viaduktem. Vzhledem k tomu že na ulici probíhá rekonstrukce kanalizace bylo velmi obtížné projet kolem odstavených stavebních strojů, výkopu a zábran. Dále bylo nutno se dostat až za restauraci Farma, kde je cesta velmi úzká, s ploty po stranách a zarostlá stromy. Někde se jednalo o centimetry a to jsme zasahovali naším menším a lehčím automobilem. S větší cisternou se tak daleko nedostaneme a někde prostě neprojedeme.
Další událost následovala ve středu 6. října 2021 v 10:20h. Jednalo o nahlášený velký dým někde v Obřanech asi na Fryčajove. Právě díky spojení přes vozidlové radiostanice se po zjištění, že se jedná jen o klasické středeční pálení, podařilo ve velmi krátkém čase informovat další jednotky o tom, že je to planý poplach a mohli se tak vrátit na základny.
Spojení hrálo roli i při další události, která způsobila rozruch jak u nás v Obřanech, tak v širším okolí, protože požár chaty s velkým vývinem kouře na kopci nad tunelem na ulici Kmochova byl vidět poměrně daleko. Bylo to ve čtvrtek 8. října 2021 v 15:40h. A i když hořící chatu bylo vidět, nebylo jasné, kde přesně je a jak se k ní dostat. Po dojezdu naší jednotky na místo, na něž nás navedli ohlašovatelé, jsme okamžitě předali informace dalším, tak aby nemuseli hledat jiné cesty, protože ulice Kmochova má tři části a je velmi těžce průjezdná. Tento požár byl složitý, protože se jednalo o větší dřevěnou zahradní chatku ve špatně přístupném svahu. Naštěstí se událost obešla bez zranění a ani škoda nebyla vysoká, příčina je v šetření. Naše jednotka zde společně zasahovala s posádkami HZS Brno-město HS Lidická, HS Líšeň a Hasiči Správy železnic Brno.
Následující den pátek 9. října v 17:05h jsme obdrželi hlášení od místních občanů, že silný vítr, který ten den vál, rozdmýchal skrytá ohniska na požářišti v ulici Kmochova. Bylo nutno natáhnout hadicové vedení a ohniska zlikvidovat.
Jak už víte, jen návratem na základnu činnost nekončí. Následuje výměna a očista hadic, čištění zásahových oděvů, bot, rukavic, helem, doplnění PHM a další, tak aby jednotka byla zase akceschopná a mohla vyjet k dalším událostem.
Ty na sebe nenechali dlouho čekat a již v úterý 12. října 2021 ve 20:53h byl nahlášen požár na ulici Franzova. Naštěstí se nejednalo o požár domu, ale jen uskladněného dřeva menšího rozsahu na dvoře. Provedeno bylo uhašení a rozhrabání.
To sobota 16. října 2021 měla klidnější průběh. Naše jednotka se v rámci školení a výcviku účastnila „Hasičské dovednostní soutěže“ ve Vranově u Brna. I když jsme přímo nesoutěžili tak posádka cisterny zajišťovala dodávku vody na soutěžním stanovišti a další naši členové se podíleli na týlovém zabezpečení celé soutěže. Příjemný den umocnilo velmi krásné počasí.
Bohužel další událost, ke které jsme vyrazili v pátek 22. října 2021 v 10:33h měla velmi dramatický průběh. Šlo o záchranu osoby, která visí na stromě a má přimáčklou ruku. Osoba se nacházela na stromě ve výšce cca 6-7m a zlomená větev jí drtila ruku. Záchrana byla komplikováná obtížným přístupem k místu, které se nacházelo na levém břehu řeky Svitavy naproti ul. Břehová. Přístup byl po stezce od Obřanského mostu od zdravotního střediska. Na místě jsme společně zasahovali s HS Lidická, lezeckou skupinou HZS Brno-město a HS Líšeň, ze které byl vyslán automobilový žebřík s dostupnou výškou 40m. Ten bohužel nemohl být použit, protože povaha terénu to neumožnila a přes řeku nedosáhl. Bylo nutno materiál, nosítka a žebříky postupně dopravit ke stromu, tak aby se mohla rozvinout záchranná akce. Po ustavení a zajištění přenosných žebříku členové lezecké skupiny mohli vyprostit osobu, stabilizovat a přemístit ji do nosítek a spustit pomocí lan dolů, kde byla následně předána Zdravotnické záchranné službě JmK.
Tak takový byl zatím měsíc říjen 2021.
 
Radek Vyšinka
velitel Hasiči Brno-Obřany
 
Zpět

Vyhledávání

© 2009 ZAP Všechna práva vyhrazena