KATASTROFICKÝ TÝDEN

28.06.2021 08:00

Naprosto neobvyklý průběh měl pro nás Obřanské hasiče uplynulý týden tj. od 21. do 27. června 2021. Extrémní výkyvy počasí vyústily v katastrofu, která nemá v dějinách naší země obdoby. Přírodní jev nazývaný tornádo se vyskytl na jižní Moravě v okresech Břeclav a Hodonín, a bohužel ničil naprosto vše, majetek i životy. Řádil takovým způsobem, že prakticky srovnal se zemí několik vesnic a připravil o život několik lidí.

Po pondělní silné bouřce, kdy jsme vyjížděli k několika událostem po celém okrese Brno-město i Brno- venkov a středeční povodni v Mariánském údolí v Brně-Líšni, přišlo to nejhorší. Ve čtvrtek 24. června 2021 ve večerních hodinách jsme spolu s dalšími jednotkami z Brna  byli povoláni na Hasičskou stanici Brno-Líšeň, kde se shromažďoval odřad na pomoc do regionu postiženým přírodní katastrofou.
Vyjeli jsme s naší cisternou MAN a dopravním automobilem IVECO DAILY, který je na tyto zásahy vybaven. Po dojezdu do obce Lužice v okrese Hodonín - naší cílové oblasti, byly rozděleny úkoly pro všechny jednotky.
Ještě v noci bylo nutné zkontrolovat všechny ulice a domy, jestli zde nejsou zraněné či zavalené osoby nebo nebezpečné stavy (narušené domy, plynové potrubí atp.). Tato kontrola probíhala do ranních hodin 25. června 2021, po ní následoval krátký odpočinek a jídlo. Následně jsme se přesunuli do rozsáhlé chatové oblasti za obcí, kde jsme v rojnici prohledávali zničené chaty a další budovy, není-li pod troskami někdo, stále se pohřešovalo několik osob a nebylo jasné, kde se mohou nalézat. Také zde bylo nutno zjistit, jestli nehrozí další nebezpečí. Bylo nalezeno a zajištěno několik propanbutanových láhví různých velikostí, a nečekaně i několik vraků osobních automobilů, které tornádo odneslo daleko od cesty, kde původně stály a zcela je zničilo. Naštěstí jsme v rozmetaných troskách nikoho nenalezli.
Po prohledání této oblasti náš úkol skončil. Byli jsme vystřídáni dalšími jednotkami a vrátili se do Brna. Ještě ten den večer přišla žádost o další pomoc, v sobotu 26. června 2021. Sestavili jsme družstvo a hned ráno v 6:00 hodin vyjela technika - dopravní automobil IVECO DAILY a užitkový automobil FORD TRANSIT opět do obce Lužice. Tentokrát se jednalo o prohledávání, rozebírání a zajištění konstrukcí zřícených budov. V průběhu záchranných a likvidačních prací ošetřil náš paramedik několik zraněných osob.
Už jsme zasahovali na povodních, velkých požárech a dalších událostech, ale to co jsme zažili a viděli tentokrát se nedá k ničemu přirovnat. Byla to opravdu obrovská přírodní katastrofa.
 
Radek Vyšinka
velitel Hasiči Brno-Obřany
Zpět

Vyhledávání

© 2009 ZAP Všechna práva vyhrazena