POVODŇOVÁ POHOTOVOST 14. - 15. ŘÍJNA 2020

19.10.2020 08:00

V uplynulém týdnu potrápily Českou republiku silné deště, které následně zvedly hladiny řek. Ani naše Svitava nezůstala stranou.  Pro nás vše začalo ve středu 14. října krátce po poledni, kdy jsme byli vysláni na monitoring stavu řeky a řešení dalších protipovodňových opatření v určeném úseku řeky Svitavy.

Zkontrolovali jsme oba břehy od bílovické sokolovny až k jezu na ulici Dolnopolní. Zjištěné skutečnosti byly nahlášeny na krajské operační a informační středisko HZS JmK, které tyto informace shromažďovalo ze všech sledovaných úseků a řídilo protipovodňová opatření. V průběhu kontroly stavu řeky jsme řešili spadený strom na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou, který poškodil zábradlí. Následně jsme zabezpečovali objekt na Mlýnském nábřeží, který jsme zajistili pytli s pískem kvůli případnému vylití řeky z břehů. Vzhledem k tomu že na Mlýnském nábřeží probíhají výkopové práce, spojili jsme s firmou, která tyto práce provádí a společně dohodli protipovodňová opatření, včetně zajištění písku na případné pytlování. Řeka Svitava naštěstí nedosáhla takových hodnot, aby tato opatření bylo nutné realizovat.
Po zabezpečení a zajištění našeho úseku jsme byli vysláni na výpomoc kolegům do Bílovic nad Svitavou, kde situace byla kritická. Byli jsme nasazeni na čerpání laguny v podjezdu, aby mohla být obnovena doprava v plném rozsahu. Po ukončení zásahu v Bílovicích nad Svitavou jsme se vrátili zpět do našeho úseku a společně s Územním řídícím důstojníkem HZS JmK jsme prováděli další monitoring stavu hladiny řeky. Nebylo zjištěno bezprostřední nebezpečí.
Po návratu zpět na zbrojnici bylo nutno vše vyčistit, zkontrolovat a uvést do akceschopného stavu, a následně jsme po domluvě s operačním střediskem prováděli v určených časových intervalech monitoring našeho úseku řeky Svitavy. Monitoring byl prováděn až do odpoledních hodin následujícího dne, kdy vzhledem ke snižování hladiny řeky byla pohotovost ukončena.
 
Zpět

Vyhledávání

© 2009 ZAP Všechna práva vyhrazena