ŽHAVÝ HASIČSKÝ ÚNOR

02.03.2021 08:00

Nečekaně akční průběh měl, pro nás hasiče, nejkratší měsíc v roce - únor. Již 4. února jsme v brzkých ranních hodinách vyjeli k nahlášenému požáru chaty v lokalitě Obřanského Hradiska. Zásah byl vzhledem k počasí dost obtížný, silná mlha snižovala viditelnost a teplo a mokro způsobilo, že všude bylo množství bláta, takže si určitě umíte představit, jak těžko jsme se dostávali s naší čtrnácti tunovou cisternou do už tak těžko přístupné lokality. Tahání hadic a následné hašení v dýchací technice s rozebíráním konstrukcí probíhalo také po kolena v blátě.

Na místě jsme zasahovali společně s jednotkami HZS Brno ze stanice Líšeň a Lidická. Jednalo se o požár maringotky, která sloužila jako chatka. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčina je v šetření.
Pro přesnost doplním, že po každém zásahu je nutné veškeré použité věci a techniku uvést do takového stavu, aby mohla vyrazit k dalšímu zásahu. Následující celé sobotní dopoledne jsme proto čistily hadice, nářadí, výstroj a cisternu.
Jaké bylo naše překvapení, když už v neděli 7. února v 7:32h nám byl vyhlášen poplach na další požár chaty. Tentokrát se jednalo o požár dřevěné chatky na ulici Kusákova, vedle bývalého Maloměřického hřbitova, nyní parku. Zase jsme společně zasahovali s jednotkami HZS Brno ze stanic Líšeň a Lidická.
Na další zásah, tentokrát ovlivněný velmi proměnlivým počasím a tím i provozem na silnici od nás do Bílovic nad Svitavou, jsme vyjeli 9. února v odpoledních hodinách. Jednalo se o nahlášenou dopravní nehodu. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu jednoho osobního vozidla se zraněním. Místo nehody jsme zajistili dopravními kuželi, provedli protipožární opatření, přivolali Policii ČR a pro zraněnou řidičku, které ještě před naším příjezdem poskytli první pomoc kolem jedoucí řidiči, Zdravotnickou záchrannou službu JmK . Po dojezdu jednotky HZS Brno ze stanice Líšeň jsme havarované vozidlo odstranili mimo komunikaci a spolu s Policií ČR obnovili provoz.
Hned další den, 10. února, ráno už 7:24h vyhlášení poplachu a výjezd k další hořící chatě na ulici Hády. Počasí zimní, padal sníh a do toho led a mráz. Požár provázel mohutný sloup dýmu, jež byl viditelný už z ulice Fryčajova. I zde jsme zasahovali společně s jednotkami Líšeň a Lidická. Prováděno bylo hašení v dýchací technice a rozebírání konstrukcí. Příčina je v šetření a i tato událost se naštěstí obešla bez zranění. Škoda byla vzhledem ke stavu objektu nulová.¨
V sobotu 13. února následoval rutinní technický zásah na žádost našeho úřadu a to odstranění uschlých nalomených stromů na ulici Vrbí. Po ukončení akce jsme samozřejmě všechny pily a použité nářadí vyčistili, vše potřebné doplnili a nachystali na další akci.
Zásah, ke kterému jsme vyjeli odpoledne 26. února, naopak rutinní nebyl ani trochu. Nahlášen byl pád osoby ze skály v rozlehlém areálu lomu na Hádech. Na místo vyjelo několik jednotek a byly povolány vrtulníky, jeden policejní s posádkou lezců záchranářů a druhý sanitní s lékařem. Osoba byla nalezena, ošetřena a sanitním vrtulníkem transportována do nemocnice.
Tak takový byl měsíc únor roku 2021 pro nás Obřanské hasiče.
 
Radek Vyšinka
velitel Hasiči Brno-Obřany
 
Zpět

Vyhledávání

© 2009 ZAP Všechna práva vyhrazena